Sondhauss i Sverige Sankt Lars Planet Promenad Sankt Lars Planet Promenad — Generell information

Generell information

Långa dagar på Merkurius!

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet och har en omloppstid runt solen på 88 dygn. Dygn menar här jorddygn. En dygn på Merkurius är faktiskt 2 merkuriusår lång, 176 jorddygn! Det känns konstigt att ett dygn kunde vara längre än ett år. Men dagslängden är i princip oberoende av årslängden. Tänk om merkurius hade en bunden rotation, som månen runt jorden, d.v.s. att den visa alltid samma sida till solen. Sen skulle daglängden vara oändligt lång. Solen skulle aldrig gå ner (eller upp beroende var man är). Faktiskt trodde man för en lång tid att detta är fallet.

Varför är Merkurius så tungt?

Wikimedia Comm. Jcpag2012
Merkurius intern struktur
Intern struktur av Merkurius
Merkurius är en av de fyra stenplaneterna, vilket innebär att den likt jorden har en stenkropp. Den är den minsta av dessa fyra med en diameter på 4879 kilometer vid ekvatorn, cirka två femtedelar av jordens. Merkurius densitet är den näst högsta i solsystemet, endast något mindre än jordens. Medan jordens höga densitet är en följd av en kompression av kärnan på grund av den stora tyngden av det omgivande materialet, så är Merkurius mindre och dess inre regioner inte alls lika komprimerade, varför kärnan måste vara förhållandevis stor och rik på järn. Geologer uppskattar att Merkurius kärna upptar 42 procent av planetens volym medan jordens kärna endast tar upp ungefär 17 procent av dess volym. Flera hypoteser har lagts fram för att förklara Merkurius höga metallhalt. Den mest accepterade teorin är att kvoten metall delat med silikat ursprungligen var av samma storleksordning som på jorden och merkurius massa var ungefär 2,25 gånger dess nuvarande massa, men att planeten tidigt i solsystemets historia har tappat dess silikatrikt yttre delar. En jättekollision med en planetesimal, en asteroidliknande himlakropp, är den mest accepterade teorin.

uppdaterad kl.01:20, 2020-09-01
Upp
Föregående Hem Nästa

Texten är tagen från Wikipedias Merkurius artikel . Den har blivit modifierat och är publicerad under CC BY-SA 3.0 licensen